small0002

Diabetes

Op dit moment is er wereldwijde toename van het aantal mensen met diabetes mellitus type 2. Het voorkomen van diabetes mellitus type 2 hangt nauw samen met de afname van de lichamelijke inspanning en de toename van obesitas. Een actieve leefstijl halveert de kans op het ontwikkelen van suikerziekte type 2 en is zodoende een belangrijke preventieve maatregel.

De doelstelling van sport en bewegen is te komen tot een verantwoorde manier van bewegen bij mensen met reeds gediagnostiseerde diabetes mellitus en mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Het investeren in bewegen bij DM type 2 betaalt zich dubbel en dwars terug. De gevolgen van een onbehandelde DM op latere leeftijd zijn vaak zeer ingrijpend.

Het oefenprogramma sluit aan op uw eigen mogelijkheden en uw eigen wensen. Er wordt een programma gemaakt dat rekening houdt met uw persoonlijke beperkingen of belemmeringen.

 

Het programma bestaat uit:

 1. Intake:
  • U krijgt een aantal papieren mee naar huis om in te vullen.
  • U krijgt richtlijnen mee wanneer u niet mag sporten, wat u moet doen als de bloedsuikers tijdens het sporten teveel gedaald zijn .
 2. Metingen:
  • Het vastleggen van gegevens voor de aanvang van de trainingen, oa lengte, gewicht, BMI, buikomvang, krachtmetingen, conditietest, persoonsgebonden beperkingen
 3. Training:
  • Twee maal per week gedurende en bepaalde periode
 4. Groepsbijeenkomsten:
  • Hier worden onderwerpen besproken die voor de diabetes mellitis patiĆ«nt van belang zijn, oa voeding, voetverzorging, gevolgen van diabetes mellitis, effecten van trainen, bloedsuikers etc
 5. Eindmetingen:

Deze worden vergeleken met de metingen voor de aanvang van de training.